Delfzijl

HET MUZEEAQUARIUM DELFZIJL

In het Muzeeaquarium Delfzijl kunt u een  aantal uren verpozen en u verwonderen wat de natuur ons heeft nagelaten. Natuurlijk is er het aquarium met een grote collectie Noordzee vissen, de afdeling Scheepsvaart met scheepsmodellen van 1800 tot 1980, de afdeling geologie met een prachtige stenencollectie, de schelpen collectie, en de afdeling archeologie waarbij u de geschiedenis van de streek kunt aflezen door de vondsten afkomstig uit een periode van 3400 voor christus tot 1975 van de vorige eeuw toe! 

Muzeeaquarium Delfzijl

DE LOODSKOTTER

In 1997 ontstond het idee de haven van Delfzijl haar eigen boegbeeld te geven.
Als eerbetoon aan wat de loodskotters voor Delfzijl betekend hadden, besloot men een nieuwe loodskotter te bouwen. In hetzelfde jaar begon de bouw van de Loodskotter Eems als een werk- en leertraject voor langdurig werkzoekenden.
Mede dankzij de steun en inzet van overheidsinstellingen, donateurs en sponsoren, is zij nu vaarklaar en kunnen gezelschappen tot 22 personen met haar de zee verkennen.

Loodskotter Eems Delfzijl

DELFZIJL

Delfzielis een havenstad en een gemeente in het noordoosten van de  provincie Groningen.

De gemeente Delfzijl beslaat een oppervlakte van 227,4 km² (waarvan 94,49 km² water) en had op 30 november 2010 een inwoneraantal van 26.518 (bron: CBS; in 1995 waren dit er nog 30.744), waarvan ongeveer 17.000 in de plaats Delfzijl. De gemeente bestaat uit de plaats Delfzijl en omvat daarnaast 13 dorpen en 24 buurtschappen. De gemeente Delfzijl ontstond in 1808 en werd in 1990 uitgebreid met het gebied van de opgeheven gemeenten Bierum en Termunten.

Delfzijl havenstad

In Noordoost-Groningen vervult de gemeente een centrumfunctie. Delfzijl beschikt over voorzieningen op het gebied van gezondheid (onder andere een ziekenhuis) en onderwijs (basis-, middelbaar- en beroepsonderwijs), sport en cultuur (theater annex cultureel centrum en instituut voor kunstbeoefening).

COMMISSARIS MAIGRET GEBOREN IN DELFZIJL?
Simenon werd bij het grote publiek bekend als de schrijver van 84 boeken over inspecteur Maigret. Volgens de overlevering creëerde Simenon de persoon Maigret in Delfzijl tijdens een van zijn bootreizen in 1929.Uitgever Fayard liet zijn eerste Maigret Pietr-le-Letton eerst in 13 delen verschijnen (in de periode van 19 juli tot 11 oktober 1930) in zijn weekblad Ric Rac, alvorens hij publicatie in boekvorm overwoog. Het boek verscheen ten slotte in het voorjaar van 1931. Simenons laatste ("Maigret et monsieur Charles") werd in 1972 gepubliceerd. In totaal verschenen 103 titels, romans en korte verhalen.

Commisaris Maigret Delfzijl

Op 3 september 1966 onthulde Simenon in Delfzijl een standbeeld van 'commissaris Maigret', gemaakt door de Hilversumse beeldhouwer Pieter d'Hont. Bij de onthulling van het beeld waren Maigretvertolkers uit vier landen aanwezig, waaronder de Nederlander Jan Teulings.

Le Relais d’Alsace was het eerste commissarisMaigret boek en kwam uit in juli 1931. Het maandmenu in juli 2011, 80 jaar nadat het eerste boek uitkwam, krijgt de naam  “Plat Le Relais d’Alsace”